Félmillió forintos büntetést kaphat aki parkolónak használja az e-autó töltőket

Az utóbbi időben egyre többen parkolónak használják az elektromos autók számára kijelölt töltővel ellátott parkolóhelyeket. Nem csak Magyarországon, hanem a világ más országában is sokszor hasonló problémákkal szembesülnek a tölteni kívánó elektromos autósok. Most azonban Ausztrália fellép a töltőfoglalók ellen és akár 2000 ausztrál dollárra is megbírságolhatja a nem töltő autósokat.

Az biztos, hogy az elektromos autók gyorsabban terjednek, mint az azokat kiszolgáló infrastruktúra. Éppen ezért meglehetősen körülményes egy-egy publikus töltő használata, már alapból is. Mindezt pedig megnehezíti az, mikor a hagyományos, vagy éppen elektromos autós átlagos parkolónak nézi a töltőhelyet. Ezzel megfosztva a töltési lehetőségtől az olyan e-autóst, akinek tényleg szüksége lenne a töltésre. Sőt vannak olyan tulajdonosok is, akik csak órák után térnek vissza a már feltöltött autójukhoz.

Ausztráliában megelégelték ezt a helyzetet és a döntéshozók egy törvénymódosítással számtalan államban büntethetővé tették az indokolatlan töltőfoglalást. Meglehetősen komolyan gondolták a büntetési tételeket a bírák, ugyanis vannak olyan területek, ahol a hasonló illetéktelen parkolás akár 2000 ausztrál dollárba, azaz félmmiló forintba kerül.

Chris Jones, az ausztrál Elektromos Járművek Szövetségének az elnöke szerint: “Minden rendelkezésre álló töltő kritikus és elengedhetetlen az ország több mint 80 000 elektromos járművet számláló flottája számára, így gondoskodnunk kell arról, hogy ne blokkolják őket, sem szándékosan, sem pedig véletlenül.”

Forrás: ecars.hu